Ati observat si poate v-ati intrebat de ce cartusele de imprimante laser color folosesc toner de culorile Cyan, Magenta, Yellow si nu toner din culorile primare Blue, Red, Yellow. Daca examinam orice cartus de imprimanta laser color, HP, Canon, Samsung, Lexmark, Xerox, etc., vom vedea ca toate sunt umplute cu toner pulbere de aceste culori, numite secundare.
Explicatia vine de la modul in care se reflecta culoarea pe fondul alb al hartiei pentru imprimanta si se numeste sinteza substractiva a culorilor.
In cadrul sintezei substractive, culoarea se obtine prin filtrari succesive ale unei surse albe prin filtre de diferite culori si „tarii” ale filtrarii.
Filtrarea se face prin plasarea tonerului din cartus pe hartie: daca tonerul nu este aplicat, ramane hartia alba, care reflecta aproape in totalitate lumina incidenta; daca se aplica toner din cartus, in zona respectiva tonerul absoarbe selectiv anumite lungimi de unda, culoarea hartiei fiind data de lungimile de unda deabsorbite. Daca mai multe tonere se aplica unul peste altul din cartuse diferite ale imprimantei, coeficientul de transmisie pentru fiecare lungime de unda rezulta ca produs al coeficientilor de absorbtie ai fiecarui toner. Pentru a controla „taria” aplicarii fiecarui toner, tonerul se aplica in puncte mici unul langa altul, acoperind un anumit procentaj din suprafata hartiei.
Astfel, combinatia de toner magenta cu cyan da culoarea albastra pe hartie, cea de toner yellow cu magenta da culoarea rosie, iar cea de toner cyan cu yellow da culoarea verde.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu